Zelf pesto maken – drie soorten!

by Iris
zelfgemaakte pesto

Vandaag heb ik iets simpels voor jullie, drie soorten pesto die je heel gemakkelijk zelf kan maken. Lekker op een broodje, door een salade, of natuurlijk over pasta. Je kan er alle kanten mee op, en zelf pesto maken is leuk én makkelijk. Sinds ik zelf pesto maak, koop ik het eigenlijk zelden meer in de supermarkt, zo simpel is het. Pesto bestaat in heel veel verschillende variaties, en dat maakt het ook zo’n veelzijdig ingrediënt. Je kan variëren met kruiden, noten en kaas, of je kan zelfs een zoete variant maken. Je kan deze pesto ongeveer een week bewaren. Mocht je het langer willen bewaren, doe het dan in een schone weckpot, en schenk er een dun laagje olijfolie op. Op deze manier kan je het ongeveer twee maanden bewaren.

Vandaag heb ik voor jullie drie verschillende soorten pesto. We trappen af met de klassieke groene pesto die iedereen kent. Deze is gevuld met basilicum, geroosterde pijnboompitten, parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie van goede kwaliteit. Als tweede heb ik voor jullie een variant met walnoot en spinazie. Lijkt op de eerste, maar dan nét even anders. We sluiten af met -wat mij betreft- de lekkerste, een pittige rode pesto. Deze heeft iets meer ingrediënten, maar is écht de moeite waard. Als je bekend bent met een arrabiatasaus, dan weet je ongeveer hoe deze pesto zal smaken. Vol met olijven en zongedroogde tomaat. Let’s get started!

Klassiek

– 20 g basilicum
– 20 g parmezaanse kaas
– 20 g pijnboompitten
– 1 teen knoflook
– 2 el olijfolie
– snuf peper
– snuf zout
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en rasp de parmezaanse kaas. Doe de kaas samen met de basilicum en pijnboompitten in een keukenmachine. Pers het teentje knoflook uit en doe dit ook in de keukenmachine. Begin met mixen en voeg langzaam de olie toe. Breng op smaak met peper en zout.

 

Spinazie walnoot

– 20 g spinazie
– 20 g parmezaanse kaas
– 20 g walnoten
– 2 el citroensap
– 1 teen knoflook
– 2 el olijfolie
– snuf chilivlokken
– snuf peper
– snuf zout

Rooster de walnoten in een droge koekenpan en rasp de parmezaanse kaas. Doe de kaas samen met de spinazie, walnoten, citroensap en chilivlokken in een keukenmachine. Pers het teentje knoflook uit en doe dit ook in de keukenmachine. Begin met mixen en voeg langzaam de olie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Pittige rode

– 1 rode peper
– 20 g zongedroogde tomaten (in olie)
– 2 el groene olijven
– 20 g parmezaanse kaas
– 20 g pijnboompitten
– 0.5 teentje knoflook
– 1 el balsamico azijn
– 1 el olijfolie
– snuf peper
– snuf zout

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en rasp de parmezaanse kaas. Laat de zongedroogde tomaat uitlekken. Doe de pijnboompitten samen met de parmezaanse kaas, tomaat, olijven, knoflook en balsamicoazijn in de keukenmachine. Begin met mixen en voeg lanzaam de olie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Leave a Comment

You may also like