Pastéis de nata

by Iris
pastéis de nata

De lezers die mij persoonlijk kennen zullen dit zeker weten, maar voor de nieuwe mensen: Ik heb een jaar in Portugal gewoond. Ergens in 2017 vertrokken, en in 2018 weer terug naar Nederland gekomen (inclusief man). Ik woonde in Lissabon, en kon niet anders dan verliefd worden op de Portugese keuken. Vooral de Portugese zoetigheden mis ik nog steeds enorm. Want zoet, dat kunnen ze daar wel. Op iedere straathoek vind je een zogeheten pastelaria, een kruising tussen een café, bakkerij en restaurant. Geopend van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat, en iedere pastelaria met zijn eigen vaste gasten die genieten van bijvoorbeeld pastéis de nata en um bica (espresso maar dan Portugees). Iedere pastelaria is tot de nok toe gevuld met de lekkerste (zoete) hapjes, en dat is voor een zoetekauw als ik natuurlijk de hemel.

Één gebakje waar je niet aan ontkomt als je in Portugal bent is de Pastéis de nata/Pastéis de Belém. Een gebakje met een knapperige buitenkant van bladerdeeg, en fluweelzachte custard vanbinnen. Ik kan hier serieus over dromen, zo erg mis ik deze. Het liefst nog een beetje warm en met een beetje kaneel en poedersuiker erover. De ‘officiële’ Pastéis haal je bij Confeitaria de Belém, maar daar is het altijd knetterdruk. Ook op andere plekken zijn ze minstens zo lekker, dus bespaar jezelf de moeite.

Ik weet niet waarom, maar tot een paar maanden geleden was het nog nooit in me opgekomen om zelf Pastéis de nata eens na te maken. Zo ingewikkeld kan het niet zijn, zou je denken. Helaas is het officiële recept hartstikke geheim, maar met een beetje proberen ben ik tot een recept gekomen dat serieus in de buurt komt.

Het is geen moeilijk recept, maar je hebt er wel een muffinvorm voor nodig. Heb je die niet, dan beveel ik je van harte aan om deze speciaal hiervoor te kopen, want dit wil je echt niet missen. Geniet ervan!

pastéis de nata

Pastéis de nata

De lezers die mij persoonlijk kennen zullen dit zeker weten, maar voor de nieuwe mensen: Ik heb een jaar in Portugal gewoond.… Recepten pastéis de nata, pastéis de belem, custard, gebak, portugees European Print This
Serves: 12 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

 • 500 g bladerdeeg
 • 270 g suiker
 • 250 ml melk
 • 160 ml water
 • 150 ml slagroom
 • 20 g bloem
 • 1 el maïzena
 • 5 eidooiers
 • 1 ei
 • muffinvorm
 • 1 eetlepel vanille extract
 • 1 kaneelstokje

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Verwarm de suiker samen met het water en het kaneelstokje in een klein pannetje. Laat drie minuten borrelen, en zet apart.
 3. Combineer de melk en de slagroom in een pan en plaats op een middelhoog vuur. Breng aan de kook, en draai het vuur dan uit. 
 4. Combineer in een grote schaal de eidooiers, het hele ei, vanille extract, bloem en de maïzena. Mix dit tot een gladde massa zonder klontjes.
 5. Voeg de helft van de warme melk en slagroom toe aan het eimengsel, roer goed door en voeg dan de andere helft toe.
 6. Doe het geheel weer in een pan, en zet op een laag vuur. Haal het kaneelstokje uit het suikermengsel, en voeg het mengsel langzaam toe aan de pan met custard. Blijf roeren terwijl je dit doet.
 7. Snijd je bladerdeeg in 12 gelijke stukken en vet je muffinvorm in. 
 8. Duw ieder stukje bladerdeeg in de muffinvorm, zodat je een soort bakje krijgt. 
 9. Vul ieder bakje voor driekwart met de custard en zet voor 15-20 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de bovenkant van de custard bruin begint te worden.
 10. Bestrooi met een beetje kaneel en poedersuiker.
 11. GENIET! 

1 comment

Anne 05/06/2020 - 12:07

Deze ga ik zeker proberen… mmmmm!

Reply

Leave a Comment

You may also like