Griekse Sofrito (stoofvlees met knoflook)

by Iris
griekse sofrito stoofvlees

Afgelopen zomer waren Max en ik twee weken op het prachtige Corfu. We kwamen terecht bij een restaurant waar ze enkel Corfiotische specialiteiten op het menu hadden, en daar hebben we dan ook de sofrito ontdekt. Heerlijk zacht kalfsvlees, dat uit elkaar valt als je het probeert te eten. Hemels. We zijn nog twee keer terug gegaan naar hetzelfde restaurant, en iedere keer had één van ons de sofrito weer besteld. We hebben het recept maar gevraagd, en dat bleek onwijs simpel te zijn. Het enige moeilijke is dat je echt geduld moet hebben, want het is nou eenmaal een stoofgerecht.

Komende zondag wordt er storm verwacht in Nederland, en dit is het perfecte gerecht om op zo’n dag te eten. Lekker binnen blijven en koken, en aan het einde van de dag genieten van zielverwarmend stoofvlees. Je kan het serveren met rijst en een frisse salade, maar ook met pitabroodjes en tzatziki, of zelfs met lekker gebakken aardappeltjes. Doe er vooral mee wat jij lekker vindt!

griekse sofrito stoofvlees
Afgelopen zomer waren Max en ik twee weken op het prachtige Corfu. We kwamen terecht bij een restaurant waar ze enkel Corfiotische… Diner grieks, stoofvlees, sofrito, knoflook European Print This
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

 • 1 kg kalfs- of runderriblappen
 • 500 ml runderbouillon
 • 250 ml witte wijn
 • 8 tenen knoflook
 • 3 eetlepels bloem
 • 15 g peterselie
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Instructions

 1. Gebruik bij voorkeur een pan met een dikke bodem, en verhit hierin een bodempje olijfolie.
 2. Sla het vlees een beetje plat (kan met vleeshamer maar als je die niet hebt werkt een fles wijn ook). Doe wat peper en zout over het vlees, en haal ze door de bloem.
 3. Braad het vlees in etappes aan in de pan, zodat het allemaal mooi bruin wordt. Haal het er hierna weer uit en zet even aan de kant.
 4. Snijd alle knoflook in dunne plakjes, en bak dit even in de pan waar het vlees in heeft gezeten. Blus het af met de wijn, en zorg dat alles op de bodem goed loskomt. Laat dit een paar minuten goed doorborrelen, en zet het vuur dan laag.
 5. In een aparte pan, verwarm de runderbouillon. Stop het vlees weer terug in de pan met knoflook en wijn, en doe hier de hete runderbouillon bij.
 6.  Laat dit geheel ongeveer anderhalf stoven tot het vlees zo zacht is dat het uit elkaar valt, en de saus dikker is geworden. Snijd de peterselie fijn en voeg dit een paar minuten voor je het van het vuur haalt toe. Garneer eventueel met een beetje peterselie.
 7. ENJOY!

2 comments

Diana Kolkman 12/02/2020 - 07:47

I made the sofrito and it waa delicious. Thanks for sharing dear Iris.

Reply
Iris 24/02/2020 - 23:23

Goed om te horen dat het zo’n succes was! 🙂

Reply

Leave a Comment

You may also like