Granola met kokos

by Iris
granola twee

Zoals jullie in mijn eetdagboek hebben kunnen lezen, ben ik de balans qua eten weer een beetje kwijt. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dus wil ik het voor mezelf zo makkelijk mogelijk maken om gezonder te eten. Ik ben niet zo’n fan van yoghurt/kwark, maar met een goede schep granola en wat fruit er doorheen vind ik het ineens een stuk beter. Granola staat er helaas wel een beetje om bekend om vol met suiker te zitten. Er zullen vast ook gezondere granola’s in de supermarkt te krijgen zijn, maar ik maak het liever zelf. Dan kan ik er in doen wat ik lekker vind, en heb ik ook controle over de hoeveelheid suiker die er in gaat. Deze granola met kokos gaat in ieder geval heel snel weer op zijn, dat weet ik nu al.

granola

Granola lijkt heel erg op muesli, alleen is granola geroosterd en zit er vaak honing of een andere zoetmaker bij. Het bestaat in de basis uit havervlokken, pitten/zaden en noten. Je kan er echter van alles doorheen doen wat je lekker vindt. Dat is het leuke aan het zelf maken van granola, je kan enorm variëren. Ik heb deze keer gekozen voor een hele simpele granola met kokos, maar je kan er bijvoorbeeld ook nog gedroogd fruit, chocolade stukjes of andere noten in doen. Het steekt met de hoeveelheid van de ingrediënten ook niet erg nauw. Zo staat er 55 g amandelschaafsel, wat natuurlijk een beetje een gekke hoeveelheid is. Dat is dus puur en alleen omdat dat de hoeveelheid is die er in zo’n bakje van de Albert Heijn zit.

Het fijne is ook dat het echt een kwestie is van alles bij elkaar gooien en in de oven zetten. Je huis gaat er heerlijk van ruiken, en binnen 20 minuten heb jij je ontbijtje voor de komende weken klaar. Dit recept is qua hoeveelheid voor +-2 potten (zoals op de foto). Normaal ben ik ook niet zo van de voedingswaarden, maar ik heb voor deze granola met kokos wél de hoeveelheid calorieën per 100 gram uitgerekend. Per 100 gram kom je uit op 428 calorieën. Klinkt nog steeds niet erg gezond, maar je gebruikt natuurlijk geen 100 gram per bakje yoghurt. Of wel natuurlijk, lekker zelf weten. Geniet ervan!

granola drie

granola twee
Zoals jullie in mijn eetdagboek hebben kunnen lezen, ben ik de balans qua eten weer een beetje kwijt. Een goede voorbereiding is… Recepten granola, kokos, amandel, muesli, cruesli European Print This
Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

 • 300 g havervlokken (havermout)
 • 100 g pompoenpitten
 • 55 g amandelschaafsel
 • 50 g kokossnippers
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl gember
 • schil 1 citroen
 • 30 ml honing
 • 60 ml olijfolie
 • snuf zout

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de citroenschil boven een grote schaal.
 2. Meng alle ingrediënten behalve de kokossnippers met elkaar. 
 3. Bekleed een ovenschaal met een stuk bakpapier, en spreid je granola hier over uit.
 4. Zet 15 minuten in de oven. Haal uit de oven, schep om en voeg de kokossnippers toe.
 5. Zet nog +-5 minuten terug in de oven. Probeer het deze 5 minuten even goed in de gaten te houden, het gaat erom dat je kokossnippers niet verbranden.
 6. Laat volledig afkoelen en stop het dan in de potten.
 7. GENIET! 

Leave a Comment

You may also like