Eetdagboek #5 – Quarantaine

by Iris

In het vorige eetdagboek schreef ik dat ik benieuwd was wat deze nieuwe week zou brengen. Ik kan inmiddels zeggen dat deze week voor mij met ups en downs ging. Met het thuis zijn op zich heb ik helemaal geen moeite, maar ik word wel héél onrustig van de continue stroom aan nieuws. Ik probeer het nieuws alleen ’s ochtends en ’s avonds één keer te checken, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Verder ontdek ik dat de structuur compleet overboord lijkt te gaan door de quarantaine, maar ik heb wél leuk verhuisnieuws waar je over zal lezen. Thuisquarantaine week twee is inmiddels in volle gang, en met het zonnetje dat er bij schijnt lijkt de wereld toch nog net een beetje mooier. Veel leesplezier!

Dinsdag

Ik begin mijn dinsdag met twee geroosterde boterhammen met pindakaas. Om half 9 begin ik met werken en het is wederom ontzettend druk. Om 12 uur lunch ik met een halve avocado en een zoete puntpaprika, en ik werk door tot half 3. Ik doe wat oefeningen voor mijn hernia en besluit dan om Frozen 2 te kijken via Disney+. Hij is niet zo leuk als de eerste, maar ik vermaak me er alsnog prima mee. Tijdens de film drink ik een paar koppen thee en eet ik twee stroopwafels. Als avondeten maak ik een simpele bloemkoolschotel uit de oven. Gevuld met spekjes, aardappelpuree, kaas en uiteraard bloemkool. Max en ik gaan laat op de avond nog boodschappen doen (slecht idee), en we hebben dus ondere andere echt wc-papier nodig. In onze Jumbo staat nog één verpakking, en dat is een verpakking van 24-rollen. We nemen deze maar mee, maar ik zou me bijna verontschuldigen bij de kassa door te zeggen dat we het wel écht nodig hebben. Stomme hamsteraars

Woensdag

Ik ben vrij vandaag, en dus slaap ik royaal uit. Ik ontbijt rond 11 uur met twee afbakpistoletjes met palingworst. Ik besluit er maar een kookdag van te maken, en dus moet ik weer boodschappen doen. Ik besluit vanaf nu al mijn vlees bij de slager en brood bij de bakker te halen, om zo de kleine ondernemers toch nog wat te helpen. Normaliter ga ik naar de markt voor mijn groente, maar deze gaat vandaag helaas niet door. Voor één van de recepten die ik wil maken heb ik eieren nodig, en deze weet ik na 4 supermarkten te vinden. Nogmaals: stomme hamsteraars. 

Als ik eenmaal alles in huis heb, sla ik aan het koken. Ik wil wat meer lunchrecepten online gaan zetten voor iedereen die nu thuis zit te werken, en dus maak ik deze Spaanse tortilla met chorizo, deze slawraps met kipgehakt, én een zoete aardappelgratin die nog wat verfijning nodig heeft en ik nog eens opnieuw wil maken voor het online komt. Ook maak ik een simpel brooddeeg met bier. Deze moet een nachtje rijzen, en wil ik morgenochtend afbakken. Al met al ben ik de hele middag zoet met koken, recepten uitschrijven en foto’s maken. Tussendoor eet ik twee mandarijnen en snoep ik wat van de tortilla. 

Als avondeten hebben we een mix van alles wat ik gekookt heb. ‘S avonds maak ik meteen de blogposts voor de Spaanse tortilla en de slawraps, en kijk ik samen met Max nog een film. Hij is heel erg van de lompe actiefilms a la Jason Statham, en dus gaan we voor zoiets. Ik kan me niet eens herinneren hoe de film heet, en dat zegt denk ik genoeg over hoe leuk ik het vond.

slawraps
spaanse tortilla met chorizo

Donderdag

Op donderdag zit ik om 8 uur klaar achter mn laptop. Ik heb sinds deze week een nieuwe manager, en we hebben een kennismakingsgesprek via Skype. Ik ben heel erg enthousiast, maar het is een gekke gedachte dat het nog lang gaat duren voor ik hem ‘in het echt’ zal gaan ontmoeten. Na het gesprek waag ik me aan het bierbrood, en na 40 minuten in de oven ruikt het heerlijk, en ziet het brood er top uit. Ik proef een plak en het is echt héél goed gelukt. Luchtig en lekker knapperig. Ik zet het meteen op de foto voor de blog, en ga weer aan het werk. Tot 14:30 ben ik weer aan het werk en het is weer zó druk dat ik vergeet te eten. Om 14:30 eet ik twee plakken bierbrood met een halve avocado en sriracha. Verder doe ik donderdag maar weinig, ik val weer eens in slaap op de bank en heb daarna echt geen zin meer om te koken. Max maakt twee tosti’s voor zichzelf en ik eet een broodje brie met honing en walnoten als avondmaaltijd. 

bierbrood
broodje brie

Vrijdag

Op vrijdag begin ik de dag met een cappuccino en een gebakken ei met sriracha en paprika, en ik ga weer aan het werk. Rond 12 uur lunch ik met twee boterhammen met pindakaas, en ik werk door tot 14:30. ‘S middags lig ik op ons balkon in het zonnetje een boek te lezen, maar wel met een dikke trui aan. De wind is echt nog ijzig koud, maar met een kop thee er bij is het heerlijk. Ik lees momenteel ‘The moment of lift’ van Melinda Gates, en het is echt een onwijs inspirerend boek. Het gaat over de relatie tussen emancipatie van vrouwen en succesvolle samenleving. Er zit een hele fijne persoonlijke noot in, maar ook hartverscheurende verhalen over de onderdrukking van vrouwen en hoeveel werk er nog te doen is op dit gebied. Gelukkig ook een hoop successen die al gevierd mogen worden, en dat maakt het alles bij elkaar echt een heel mooi boek.

Om 5 uur start ik mijn werklaptop weer op voor een digitale vrijdagmiddagborrel met mn team. We proberen er maar het beste van te maken met zijn allen. Ik lig in bed met een glas wijn, en we kletsen ongeveer anderhalf uur. Haalt het niet bij onze normale borrels, maar in ieder geval beter dan niets. 

Na de vrijmibo begin ik voor de verandering eens op tijd met koken. Het wordt een wokgerecht met biefstukreepjes, teriyakisaus en heel veel groenten. Ik maak bij zulke gerechten altijd de restjes groente op die ik nog heb, en nu zijn dat peultjes, paprika, taugé, broccoli en bloemkool.

De verhuurmakelaar van het appartement dat we graag willen zou ons bellen vandaag met een uitslag, en hoe later op de dag het wordt, hoe minder hoop ik nog heb dat we iets gaan horen voor het weekend. Dan zie ik om 8 uur ineens een e-mail binnenkomen, en het is goed nieuws: WE HEBBEN HET APPARTEMENT! We zijn door het dolle heen, en ik drink een wijntje om het te vieren. Ik maak laat op de avond nog een bak popcorn, en die eten Max en ik samen op terwijl we meteen een planning maken voor het verhuizen. We hebben een overlap van 2 weken met ons huidige appartement, en dus hebben we de tijd om ons nieuwe appartement gelijk te voorzien van nieuwe laag verf. We maken een lijstje met alles dat we moeten aanschaffen en doen, en liggen daarom erg laat (3 uur?) pas te slapen. 

 

Zaterdag

Op zaterdag slapen we enorm uit omdat we pas zo laat op bed gingen. Ik ontbijt met een kop gemberthee en twee krentenbollen met kaas. Ik heb zin om te verhuizen en toch niets beters te doen, en dus is het tijd om wat verhuisdozen te halen. Ik pak ’s middags al al mijn boeken in (en daar vul ik al 4 dozen mee, whoops), en maak gelijk wat keukenkastjes schoon. Ik verbaas me erover hoeveel zooi we in anderhalf jaar alweer hebben kunnen verzamelen, en maak ook een doos vol met spul dat naar de kringloop mag. ‘S middags gooit Max een pizza in de oven, en daar eet ik de helft van terwijl ik weer op het balkon in de zon lig te lezen. Later op de middag eet ik nog twee plakken van het bierbrood met wat zeezoutboter. 

Max zou vanavond gaan koken, maar verrassend genoeg heeft hij daar geen zin in. Ik vind het allemaal prima, en dus bestellen we een maandmenu bij ons favoriete Chinese restaurant. We kunnen daar altijd ruim twee dagen van eten, dus het avondeten voor morgen is ook meteen geregeld. Ik spendeer de rest van mijn zaterdagavond achter de PS4 met Kingdom Hearts. Redelijk gedachteloos eet ik ondertussen een halve zak Maltesers leeg. 

Zondag

Zondagochtend onbtijt ik met een afbakbaguette met palingworst, een mandarijn, en een grote mok gemberthee. Ik heb zondag omgedoopt tot schoonmaakdag. Je zou denken dat als je zoveel thuis zit je huis er ook al gauw spic en span utizien, maar niets is minder waar. Het is echt een intense bende, en we slaan aan het opruimen en schoonmaken. Het hele appartement krijgt een grondige reiniging, en daar zijn we de halve dag mee zoet.

Max heeft volgens mij besloten dat onze voorraad diepvriespizza’s op moet, en gooit weer eens een pizza in de oven. Ik eet twee stukjes en lig de rest van de middag weer Kingdom Hearts te spelen vanaf de bank. Om een uur of 6 eet ik het laatste van her bierbrood op met een beetje zeezoutboter. Ik ga weer door met Kingdom Hearts, en voor ik het weet is het ineens half 11. Zoals jullie inmiddels weten heb ik sowieso al geen ritme, maar die hele thuisquarantaine maakt het geheel nog erger. Ik sta dus om 22:45 nog onze overgebleven Chinese maaltijd op te warmen, en we eten om 23:00. Nou ben ik wel van het late eten, maar dit is toch wel een beetje extreem. 

Maandag

De werkweek begint weer, en ik start vandaag om 8:30. Ik ontbijt met een bak yoghurt met het laatste beetje van mijn zelfgemaakte granola, en ik drink een cappuccino. Ik mis de cappuccino’s die ik normaliter op kantoor drink, en tot nu toe doe ik het met oploscappucino. Prima, maar niet erg lekker. Het thuiswerken gaat nog wel even duren vermoed ik, en ik bestel daarom een melkopschuimer (én een paar nieuwe puzzels) voor mezelf. Rond 1 uur lunch ik met een afbakpistolet met hagelslag en een mandarijn. Om 14:30 ben ik vrij, en ik besluit koekjes te gaan bakken. Ik ga voor simpele zandkoekjes. Het deeg moet een half uurtje rusten in de koelkast, en in die tijd val ik in slaap op de bank. Max zit gewoon nog te werken en heeft blijkbaar niets in de gaten en rond 6 uur word ik wakker met het gevoel alsof ik 3 jaar geslapen heb. Ik ga even uitgebreid douchen om me weer enigszins levend te voelen, en daarna gaan we boodschappen doen.

Waar we vorige week nog een aantal keer boodschappen hebben gedaan, wil ik deze week écht zo min mogelijk het huis uit. We halen eten en een shitload aan snacks waar we het in ieder geval tot en met zaterdag mee moeten redden. Ik kook vanavond mijn favoriete maaltijd: spaghetti carbonara. Later op de avond realiseer ik me pas dat het koekjesdeeg nog in de koelkast ligt, en dat is inmiddels zo hard als steen. Ik leg het uit de koelkast en probeer er als het weer wat opgewarmd is nog wat van te maken, maar ik ben ongeduldig en het gaat niet zoals ik het wil. Na een half uur klooien met het deeg kan ik er een paar degelijke koekjes uitsteken, die ik vervolgens niet normaal van het aanrecht afkrijg. Zandkoekjes zijn het makkelijkste ooit, en ik ben gefrustreerd dat het nu niet lukt. Ik smijt het hele deeg in de prullenbak en besluit het morgen opnieuw te maken. Ik eet samen met Max nog maar eens een zak M&M’s leeg, en ga in bed nog even liggen lezen. 

Tot volgende week!

Ik ben heel benieuwd om te horen hoe het voor jullie is om binnen te blijven. Ik heb gelukkig Max, maar ik kan me voorstellen dat het best pittig kan zijn als je alleen woont. Laat me vooral weten hoe jullie jezelf bezighouden in deze tijd. Plaats hier of op Instagram een reactie, en als je nog een dikke tip hebt om meer ritme in je dag te krijgen dan hoor ik het ook héél graag (I need it). Op een serieuzere noot: ik merk dat mijn eigen mentale gezondheid echt all over the place is momenteel, en ik weet zeker dat ik niet de enige ben die daar last van heeft. Wil je graag je ei kwijt, of is er iets waar ik je mee zou kunnen helpen, schroom dan echt niet om me een (privé)bericht te sturen. Ik heb een luisterend oor en heel veel slechte grappen in de aanbieding, en als je in de buurt woont wil ik graag voor je koken en een warme maaltijd voor je deur komen zetten.

Wees lief voor elkaar en stay safe!

Liefs,
Iris

Leave a Comment

You may also like