Eetdagboek #1 – ziek, zwak en misselijk

by Iris

Via Instagram ontving ik een paar dm’s met de vraag of ik een eetdagboek bij wilde houden, en na zelf een poll te hebben gehouden (met een overweldigend aantal reacties) is hier dan eetdagboek #1. Ik ga vanaf nu iedere dinsdag een nieuw eetdagboek posten, en ik hoop dat jullie het interessant blijven vinden. Ik vind het in ieder geval een uitdaging, want het zit niet heel erg in mijn systeem om bij te houden wat ik precies eet. In dit eetdagboek zitten dan ook nog niet veel foto’s, simpelweg omdat ik het bleef vergeten om foto’s te maken. Volgende week dus meer foto’s, beloofd!

Het is overigens wel een grappige week om te beginnen met een eetdagboek. Ik heb me de afgelopen tijd nogal laten gaan, en door mijn hernia ligt mijn beweging echt onder het nulpunt. Tuurlijk, ik ga wel twee keer per week naar de fysio, maar ik breng een gênant groot deel van mijn leven door op de bank of in bed op dit moment. Het resultaat: Ik pas het grootste deel van mijn kleding niet meer, en ik voel me gewoon niet helemaal lekker meer bij hoe ik er uit zie. Kan gebeuren, en ik hang mijn eigenwaarde gelukkig niet (meer) op aan mijn gewicht of hoe ik er uit zie, maar de balans is nu wel echt zoek. Er moet dus iets gaan veranderen, en omdat ik door mijn hernia nog niet héél veel kan, moet vooral mijn eetpatroon er aan geloven.

Gezonder eten

De afgelopen week ben ik dus weer begonnen met gezonder eten, en zo gauw mijn hernia het toelaat gaat ook het sporten weer beginnen. Ik heb nogal een suikerverslaving, en dat mag dus wel wat minder. Ik ging voor cold turkey, en gewoon een paar dagen helemaal geen (toegevoegde) suiker meer. Dat viel nogal tegen. De hele dag honger, onwijze hoofdpijn, en intens veel zin in alles waar héél veel suiker in zit. Ik heb het twee dagen volgehouden, en toen werd ik écht ziek. Max was al een paar dagen grieperig, en donderdag moest ik er ook aan geloven. Koorts, pijn in mn alles, hoesten, de hele rambam. Het gezonde eten werd dus ook ineens wat ingewikkelder, maar dat zullen jullie hieronder wel lezen!

Dinsdag

Ik begin mijn dinsdag vol goede moed aan mijn nieuwe plannen, en ontbijt rond 7.30 met twee geroosterde (volkoren) boterhammen met een klein laagje kruidenkaas en wat plakjes kipfilet. Ik werk vanuit huis en zit in een goede flow, maar daardoor vergeet ik te eten. Ik werk momenteel 4 x 5 uur per week, en ben om 13:00 klaar. Ik lunch met roerei met sriracha, een halve avocado en een zoete puntpaprika. In de middag schrijf ik wat blogberichten uit, en tussendoor eet ik een trosje druiven. Ik haal Max van zijn werk om 17:00 en samen doen we boodschappen. Ik flans een snelle babi ketjap in elkaar van varkenslapjes á la minute, en roerbak daarbij wat chinese kool met gember en knoflook. We eten er zilvervliesrijst bij. ‘S avonds voel ik me ellendig want zin in suiker, dus ik besluit om 10 uur in bed te gaan liggen. Ik drink de hele dag thee en spa rood.

Woensdag

Op woensdag geen wekker, want het is mijn vrije dag. Uitgeslapen stap ik rond 10 uur uit bed. Ik ben gek op tonijnsalade, maar het recept dat ik recent gedeeld heb is niet per se gezond. Ik besluit een gezondere variant te gaan verzinnen. Ik gebruik één blik tonijnstukken op water, een halve avocado en 4 eetlepels griekse yoghurt. Ik gooi er nog wat verse peterselie door, en breng de boel op smaak met een beetje worcestershiresaus, chilivlokken, zout en peper. Ik eet het op twee geroosterde boterhammen, en het was eigenlijk een groot succes. Lekker romig en fris. De originele blijft toch wel het best, maar dit is zeker een hele fijne gezondere optie

Ik lunch met precies hetzelfde als dinsdag, en voel me door het suikertekort (en de aankomende griep, maar dat weet ik hier zelf nog niet) echt verrot. Ik bezoek de fysio en maak granola om de komende tijd door mijn yoghurt te doen. Het huis ruikt heerlijk en ik snoep wat van de granola. Max is inmiddels echt ziek geworden, en is dus ook thuis. We hangen nog wat op de bank, en ’s avonds maak ik een simpele bulgursalade met komkommer, avocado, tomaat en paprika. Ik maak er Libanese gehaktballetjes bij. Deze zijn echt goddelijk, dus ik zal het recept gauw delen. Aan het einde van de avond delen Max en ik een hele ananas. Vitaminen én fruitsuiker, mijn lichaam werd hier heel blij van!

Donderdag

Ik werk vandaag weer vanuit huis, en dus gaat de wekker op tijd. Ontbijten doe ik met twee geroosterde boterhammen. Één met kruidenkaas en kipfilet, en de ander met hagelslag (tot zover mijn suikerdetox). Ik werk tot 13:00, maar het gaat bij lange na niet zo lekker als dinsdag. Ik begin me echt beroerd te voelen, dus besluit dat een pan zelfgemaakte kippensoep nodig is. Ik maak een extra grote pan, zodat we er een dag of twee mee vooruit kunnen. Halverwege de middag kom ik erachter dat ik koorts heb, en ik ga bij Max onder een deken op de bank liggen. We eten beide kippensoep en een tosti met ham en kaas. Als avondeten gaat er bij mij nog een halve kom soep in, maar mijn eetlust is eigenlijk compleet verdwenen. De griep wint, en we liggen extreem vroeg in bed. 

 

Vrijdag

Na een gebroken nacht waar ik op den duur zelfs Google of je je eigen longen er uit kan hoesten, besluit ik me op aandringen van Max maar ziek te melden voor werk. Ik háát het om me ziek te melden, maar aangezien de thermometer 39.3 aangeeft is het geen onverstandige keuze. We blijven samen tot een uur of 11 in bed liggen hoesten, en dan besluit ik er maar uit te gaan. Ik ontbijt met een kom kippensoep, maar dat gaat niet van harte. Terug in bed val ik nog even weer in slaap, en verder gebeurt er helemaal niets deze middag. Tegen een uur of 8 begin ik toch wel weer iets van zin in eten te krijgen, en we besluiten friet te bestellen. Vrijdag = frietdag in huize Oosting-De Voigt , en ondanks dat ik die er uit wil krijgen vanwege mijn gezondheidsmissie, vind ik dat het deze keer nog wel kan. 

Zaterdag

Ook op zaterdag is de koorts nog steeds niet gezakt, en ik meld me voor nog een dag ziek van werk. Één keer in de +-8 weken werk ik op zaterdag, en precies die zaterdag ben ik ziek. Ik voel me er lullig over, maar Max praat mijn schuldgevoel weg. Ziek is ziek. Ik breng de dag door op de bank met Netflix (The Kominsky Method, aanrader!), en eet halverwege de dag twee boterhammen met hagelslag. Tussendoor eet ik een paar mandarijnen, en verder blijft mijn eetlust weer verdwenen. Qua eten is dat het voor zaterdag. In de tussentijd drink ik echter wel complete sloten thee en spa rood weg. Ik zet een paar keer een pot thee met wat plakjes verse gember en citroen en drink dit gedurende de dag. 

Zondag

Op zondag begin ik me gelukkig weer wat meer mezelf te voelen. De koorts is verdwenen, en ik heb geen pijn in al mijn gewrichten meer. We slapen nogal uit, dus het wordt een brunch. Ik eet een half afbakstokbrood met hagelslag. Ik spendeer het grootste gedeelte van de dag weer met Netflix, en doe samen met Max wat boodschappen. Ook is omdat we beide ziek waren het huis een intense zooi, dus we draaien wat wassen en maken schoon. Als avondeten gaan we voor wat wij noemen ‘stokbrood met dingetjes’. Wat betekent: borrelplank als avondeten. We maken bruschetta en zetten wat nootjes, smeersels en kaas op tafel. We kijken een slechte film en duiken daarna erg vroeg in bed. 

Maandag

Omdat ik afgelopen zaterdag eigenlijk had moeten werken, ben ik vandaag vrij. Een gelukje, want ik viel vannacht rond 04:00 in slaap. Max gaat vandaag weer werken en ik word samen met hem wakker om 07:00. Gelukkig val ik weer in slaap, om vervolgens rond 11 uur pas weer wakker te worden. Ik ontbijt voor de afwisseling weer eens met twee geroosterde boterhammen, één met hagelslag en één met ham. Voor ik mijn hernia kreeg, probeerde ik minstens één keer in de week te zwemmen. Ik vind zwemmen heerlijk, en met toestemming van de fysio kan ik dit ook mét hernia weer oppakken. Ik besluit vandaag te gaan. Doei griep! Ik zwem op een slakkentempo, maar het lukt me om één kilometer te zwemmen. Het doet me echt onwijs goed, en ik voel me de rest van de dag top. Na het zwemmen eet ik twee heerlijke zoete pruimen.

Ik werk de rest van de middag aan het uitwerken van nieuwe recepten die ik wil proberen de komende tijd. Als avondeten maak ik kippendijen in een sticky sweet-chili saus, met daarbij geroerbakte sperziebonen in sojasaus, gember en knoflook. Samen met wat zilvervliesrijst een hele geslaagde maaltijd. Ik eet aan het einde van de avond nog een trosje druiven.

Op naar nummer 2!

Zoals ik in de intro al zei, een beetje een gekke week. Ik ben blij dat de griep achter de rug is, en hoop deze week dan echt te kunnen doorpakken met het gezondere eten. Voor de oplettende lezer die mij goed kent is er misschien wel iets opgevallen in dit eetdagboek, en dat is dat ik al meer dan een week géén pindakaas gegeten heb. Ik eet al zo lang als ik me kan herinneren biiiiijna iedere dag minstens één boterham met pindakaas. Vinden mensen gek, snap ik niets van. Pindakaas is de hemel.  Voor nu ga ik proberen nog even vol te houden zonder, maar verwacht zeker een aantal broodjes pindakaas in mijn eetdagboeken in de toekomst. Als jullie nog op- of aanmerkingen hebben, dingen waar jullie meer van willen weten, of waar jullie juist minder van willen, laat het me dan zeker weten.

 

Liefs,

Iris

Leave a Comment

You may also like