Bierbrood

by Iris
bierbrood

Toen ik vorige week in de supermarkt kwam was er geen sneetje brood meer te krijgen. Zelfs al het afbakbrood was verdwenen. Los van dat ik nogal pissig werd van al het gehamster, vroeg ik me ook af wat ik nu ging doen. Nou weet ik ook wel dat er 1001 andere dingen zijn die je kan eten in plaats van brood, maar I love brood, dus ik wilde brood. Toen kwam er een receptje in me op dat ik ooit iemand bij 24Kitchen heb zien maken, en dat is een brood gemaakt met bier. Een bierbrood dus.

Ik wist de ingrediënten nog wel, maar de verhoudingen niet echt meer. Na twee pogingen had ik de verhoudingen in orde, en kwam er een heerlijk luchtig en knapperig broodje uit de oven. Geloof me, je wil dit. Het liefst iedere dag. Je hebt het bierbrood zo in elkaar, maar het moet wel lang rijzen. Bij voorkeur maak je het ’s avonds, zet je het een nachtje weg om te rijzen en dan bak je de volgende ochtend heerlijk vers brood. Lekkerder wordt het echt niet. Omdat je het maakt met bier blijf je de bierlucht wel wat ruiken, en daarom vind ik het wel het lekkerst om hartig te beleggen. Eigenlijk is het zó lekker dat het niet zo veel opsmuk nodig heeft. Ik heb het grootste deel van dit bierbrood dan ook opgegeten met alleen een laagje zeezoutboter, maar wil het ook graag eens proberen met deze tonijnsalade!

Je kunt zelf kiezen welk bier je gebruikt. Hoe meer karakter het bier heeft, hoe meer smaak het ook aan je brood zal geven. Ik heb voor mijn brood een Natte van Brouwerij ’t IJ gebruikt, maar dat is puur omdat ik die nog had staan. Kijk dus vooral wat je nog in huis hebt. Dat is sowieso het fijne aan dit recept, je hebt maar 4 ingrediënten nodig, en grote kans dat je die al in huis hebt. Gist misschien niet iedereen, maar het is het aanschaffen waard. Je kan op de bakafdeling van de supermarkt van die kleine zakjes gist kopen, en die gaan ook praktisch voor eeuwig mee, dus je kan er aardig wat broden mee bakken. Heel veel bakplezier, en laat me vooral weten hoe het geworden is!

bierbrood

bierbrood

Bierbrood

Toen ik vorige week in de supermarkt kwam was er geen sneetje brood meer te krijgen. Zelfs al het afbakbrood was verdwenen.… Recepten Bierbrood European Print This
Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ingredients

 • 400 g bloem
 • 1 flesje bier
 • 2 g gedroogde gist
 • snuf zout

Instructions

 1. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom, en kneed het tot een geheel. Het zou een beetje nat moeten blijven, maak je daar niet druk om.
 2. Dek de kom af met een vochtige theedoek en wat folie, en zet het weg om te rijzen. Laat het deeg minstens 8 uur rijzen.
 3. Aanschouw na het rijzen je creatie, die als het goed is twee keer zo groot geworden is. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 4. Bedek je werkblad en handen met wat bloem, en leg het deeg hierop. Kneed het nog even goed door en probeer er een mooie bal van te maken. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, en zet in de oven.
 5. Bak het brood in +-45 minuten af. Houd de bovenkant goed in de gaten, en dek af met wat folie als het te donker wordt. Bij mij gebeurde dit na +-35 minuten.
 6. Haal uit de oven en probeer het een beetje te laten afkoelen (dit is het moeilijkst) voor je hem aansnijdt. 
 7. GENIET!

Leave a Comment

You may also like